Blog Water drinken is een must!

Sandra van Surksum

Dat het gezond is om zoveel mogelijk gevarieerd te eten en drinken en daarbij te letten op toegevoegde suikers en vetten weten we allemaal. Qua eten kan je dan nog best veel afwisselen, maar als het op drinken aankomt dan houd je eigenlijk alleen koffie, thee en water over. Vooral water staat bekend als het gezondste drankje dat er bestaat. Volgens sommigen zou je minstens 8 glazen water per dag moeten drinken en altijd je eigen flesje bij je moeten hebben. In dit artikel deel ik waarom het zo belangrijk is om voldoende water te drinken, inclusief enkele tips .

Dat water gezond is weten we allemaal, wat zijn de voordelen?

 • Je lichaam bestaat voor bijna 2/3 deel uit water. Logisch is dan dat je dit op peil houdt door voldoende water tot je te nemen.
 • Door voldoende water te drinken houdt je je lichaam zijn eigen temperatuur goed vast.
 • Water is goed voor je spieren en gewrichten en het helpt je hart om het bloed effectiever te laten doorstromen.
 • Het maakt je alerter en je kunt je beter concentreren. Hierdoor verhoog je jouw productiviteit.
 • Het helpt om je afvalstoffen sneller af te voeren uit je lichaam.
 • Door voldoende te drinken zorg je goed voor je nieren. Hierdoor verdunt de urine en kunnen er minder snel niersteentjes ontstaan (zouten en mineralen kunnen niet neerslaan).
 • Voldoende water drinken is een natuurlijk anti-aging middel voor je huid, haar en nagels ; je hydrateert dan van binnenuit.
 • Voldoende water drinken zorgt voor verminderen van hoofdpijn. Je hersenen bestaat voornamelijk uit 80 %  water en bij hoofdpijn is dit vaak een teken van uitdroging.
 • Water helpt je bij afvallen, zorgt voor het verminderen van trek en het kan je stofwisseling versnellen.

Zijn er ook nadelen van water drinken?

 • Drink je hele dagen door uit eenzelfde flesje wat je steeds bijvult ? Let dan goed op waar het flesje van gemaakt is! Veel flesjes zijn namelijk niet geschikt om steeds bij te vullen omdat er op langere termijn weekmakers (stukjes plastic) vrij kunnen komen die je dan doorslikt.
 • Daarnaast is het vanuit een hygiëne oogpunt ook niet heel erg fris omdat op den duur het flesje een bron van bacteriën wordt. Koop dan liever een duurzaam flesje die je kan uitwassen en hergebruiken.
 • Bij het drinken van teveel water in een korte tijd kan dit zorgen voor een snel tekort aan zouten/mineralen/suikers! Je lichaam heeft dan moeite met het opnemen en vasthouden van belangrijke stofjes die nodig zijn om een gezond lichaam te behouden.
strawberry-drink-1412313_1920

Hoeveel water is dan wel gezond per dag?

Je leest en hoort vaak dat 2 liter water per dag of 6 tot 8 glazen voldoende is om te drinken. Nu blijkt dat dit natuurlijk verschillend is bij ieder persoon ,hier spelen bepaalde factoren mee ,zoals bij sporters, vrouwen die borstvoeding geven, bij een vochtig klimaat of warm weer. Als graadmeter kun je het beste aanhouden 30ml x per kg. Let op! Hierbij  mag je gerust, kruidenthee en bruisend water meenemen. Maar helaas geldt dit niet voor de koffie of zwarte thee, deze onttrekken namelijk vocht uit je lichaam. Andere dranken en frisdranken zitten boordevol suikers en zijn ten opzichte van water niet passend bij een gezonde leefstijl.

Mijn ervaring met voldoende water drinken.

Ik was vroeger absoluut geen waterdrinker en heb mezelf dit door de jaren heen aan moeten leren. Ik dronk vaak aanmaak (siroop) met water en vond het niet lekker om alleen water te drinken. Totdat ik op een gegeven moment de aanmaak voor een tijdje liet staan en ontdekte dat ik  water nu juist  lekkerder vind  en geen aanmaak meer wil. Op dit moment neem ik een paar keer per dag een glas water en begin ik het zelfs te missen als mijn laatste glas te lang geleden is. Water heeft niet een bepaalde eigen smaak, maar wat het voor mij zo lekker maakt is, dat het makkelijk weg drinkt, verfrissend aanvoelt en je het gemakkelijk een smaakje kan geven door heel simpel een stukje fruit, citroen of komkommer toe te voegen. Voor mij voldoende reden om dit in mijn routine te houden.

Ik merk dat wanneer ik te lang niet voldoende water drink, mijn urine donkerder van kleur wordt, mijn huid droger aan begint te voelen en ik hoofdpijn begin te krijgen…Dat motiveert natuurlijk ook wel om voldoende te blijven drinken.

Hoe maak je het jezelf makkelijker om toch voldoende water te drinken?

 • Begin ochtends een half uur voordat je gaat eten alvast met een glas lauw water(eventueel met citroen). Dit is een goed begin van je dag en het zet je spijsvertering alvast aan.
 • Zet op je aanrecht een glas en een grote fles water van 1,5 liter. Hierdoor kun je gedurende dag in de gaten houden of je voldoende hebt gedronken.
 • Zodra je in de keuken komt neem je een glas water tussendoor.
 • Neem bij elke maaltijd een glas water.
 • Zorg voor een duurzame fles om mee te nemen, altijd handig voor onderweg en herbruikbaar.
 • Voor de afwisseling kun je wat vers fruit, basilicum, komkommer, gember, citroen of  munt toevoegen  voor een andere smaakje.

Na aanleiding van deze blog nog vragen? Neem gerust contact met me op.