Blog Welk oorzaak ligt er achter vermoeidheid ?

Sandra van Surksum

Elk proces in je lichaam heeft energie nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Maar wanneer is vermoeidheid niet meer ‘normaal’? Vermoeid zijn we allemaal wel eens. Als je weet hoe het komt en je snel weer kunt opladen, zul je je er niet zo druk om  maken. Als je tijdelijk hogere werkdruk hebt, je zwaarder hebt gesport dan je gewend bent of slaaptekort hebt door een huilende baby, dan weet je waarom je moe bent. Meestal herstel je dan vanzelf wel weer. Maar wanneer je heel langzaam herstelt van vermoeidheid, is dat niet normaal. Altijd moe zijn, of heel snel moe zijn ook niet. En als je niet kan achterhalen waardoor je moe bent, is zeker niet normaal.

Merk je ook dat je vermoeid bent?

Leg je er niet bij neer. Als je niet uitkijkt gaat vermoeidheid je hele leven beheersen. Vermoeidheid grijpt overal op in en als het te lang voortduurt zonder verbetering, raak je in een negatieve spiraal. Vermoeidheid maakt dat je minder actief bent en kan er zelfs toe leiden dat je gaat geloven dat voor jou er geen verbetering mogelijk is. Vermoeidheid kan namelijk ook je denken beïnvloeden. Pak daarom vermoeidheid altijd zo snel mogelijk aan. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Je hebt meer invloed dan je nu misschien nog denkt.

Jouw energie niveau is geen vaststaand gegeven. Je kunt invloed uitoefenen op de processen en systemen in je lichaam; ze zorgen voor het aanmaken, het verdelen en het gebruik van energie. Door opzoek te gaan naar waar de verstoringen worden veroorzaakt, kun je ze gerichter aanpakken en gaat je lichaam herstellen. Zo kom je weer terug in balans en krijg je steeds meer energie tot je beschikking. Geen vage hocus pocus, maar keiharde biochemie.

Meer energie maakt alles gemakkelijker. Wanneer je bruist van energie, heb je meer focus, je presteert beter en je kunt meer ondernemen. Je ervaart weer vervulling van het leven en kan daarvan genieten. Ook haal je meer uit een dag en uit jezelf, alles gaat gemakkelijker. Je kunt meer aan, overziet het geheel en je mogelijkheden om zaken te veranderen die je anders wilt hebben zijn groter. Wie wil dit nou niet?!

moe2

Vermoeidheid heeft zelden één oorzaak. 

Veel vaker is het een combinatie van factoren die maakt dat je energie minder/laag is. Welke factoren zijn dat? Hieronder zie je een aantal aspecten die invloed hebben op je energieniveau.

Stress

Chronische stress beïnvloedt een heleboel processen in je lichaam en kan daarmee gemakkelijk leiden tot vermoeidheid.

Immuunsysteem

Een actief immuunsysteem verbruikt veel energie. Vandaar dat je met griep alleen maar uitgeteld op de bank wilt hangen. Ook een sluimerend actief immuunsysteem is een energievreter, met gevolgen voor de energieverdeling in je lichaam.

Hormonen

Hormonen en neurotransmitters zijn de boodschapperstoffen van je lichaam. Veranderingen hierin kunnen leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Toxinen

De mitochondriën die onze energie maken zijn gevoelig voor toxinen in onze leefomgeving. Ook bepaalde medicijnen dragen bij aan het ontstaan en het in stand houden van vermoeidheid.

Lever

Bij de lever denken velen aan detox, maar de lever is meer dan een ontgiftingsmachine. Talloze biotransformatieprocessen zijn noodzakelijk voor ons welzijn.

Voeding

Goede voeding levert de bouwstoffen, brandstoffen en cofactoren die je nodig hebt om alle processen in je lichaam, waaronder het maken van energie, goed te laten verlopen. Voeding gaat niet alleen over wat je eet en drinkt, maar ook over hoeveel en wanneer. 

Spijsvertering

Wanneer je gezond eet, maar je voeding niet goed verteert, kan je het ook niet opnemen. De waardevolle stoffen komen dan onvoldoende terecht op de plaats waar je ze hard nodig hebt.

Slaap

Slaap is ontzettend belangrijk vanwege het herstel- en reparatievermogen. Niet alleen hoeveel uur je slaapt telt mee, maar ook het tijdstip en de kwaliteit van je slaap zijn belangrijk.

Beweging

Verschillende vormen van lichaamsbeweging dragen bij aan meer energie. De mate en de intensiteit van beweging is voor iedereen verschillend.

Psychosociale aspecten

Lichaam en geest zijn verbonden en beïnvloeden elkaar. Een sociaal netwerk, gevoel van veiligheid en geborgenheid, plezier en vervulling hebben ook effect op je gedrag en je energieniveau.

Het symptoom is zelden de oorzaak

Vermoeidheid is een niet-specifiek symptoom. Het zegt eigenlijk alleen maar dat er ergens iets niet goed werkt. Je lichaam heeft allerlei strategieën om zo lang mogelijk goed te blijven functioneren, maar uiteindelijk gaan er ergens gezondheidsklachten ontstaan. Daar waar jij klachten ervaart is niet altijd ook de plaats waar de oorzaak is ontstaan. Soms zijn deze klachten/symptomen het gevolg van een bepaalde oorzaak, ze maskeren als het ware de werkelijke bron.

“Het is dweilen met de kraan open”.

Dus wanneer je alleen de symptomen bestrijdt blijft het probleem bestaan en pak je het niet aan bij de oorzaak.

Er kunnen allerlei klachten ontstaan door energietekort zoals lichamelijke, mentale en emotionele klachten. Denk hierbij aan verlies van concentratie, focus, daadkracht, creativiteit en oplossingsvermogen. Je kunt meer heetgebakerd worden, ‘een kort lontje’ krijgen, of je kunt depressieve gevoelens en gedachten ontwikkelen. 

Een energietekort dat te lang blijft voortduren is ook weer de oorzaak van nieuwe gezondheidsproblemen. Daarom is het van belang om te onderzoeken wat de werkelijke oorzaak is van de symptomen die je ervaart. Energie heb je voor alles nodig. Niets werkt zonder energie. Wat zou jij willen veranderen?

Heb je nog vragen over dit blog? Stel ze gerust en neem contact met me op.